Проекти


Ученици от 38 ОУ „Васил Априлов” участваха в открит урок по толерантност

В своеобразен открит урок по толерантност взеха участие учениците от 4-ти до 7-ми клас в 38 ОУ „Васил Априлов”на 20.10.15г., в рамките на европейски проект към Академията на централните Европейски училища. „Сподели грижа, осмели се да покажеш себе си” е името на проектната инициатива, която училището реализира през настоящата учебна година, с цел насърчаване на познаване и подкрепа от страна на учениците към хората със сетивни дефицити.

Представители на Фондация „Заслушай се” гостуваха на учениците, за да ги запознаят с начина на общуване на хората със слухови увреждания. Атрактивна и достъпна демонстрация на жестомимичен език предизвика желанието на младите хора да научат най-важните думи – училище, благодаря, приятелство, обичам, които могат да бъдат в основана на един искрен диалог на разбиране между дете без и дете със сетивно увреждане.

Участието на Фондация „Четири лапи” и на обучени кучета-водачи спечели симпатиите на учениците, които видяха пред какви ежедневни затруднения се изправят хората, лишени от зрение. Ролята на приемните стопани, на обучителите на кучета и етапите, през които това обучение преминава, бяха представени по време на демонстрацията. Личното участие на младежи с увредено зрение, показа невероятната връзка между човека и кучето-водач, която се изгражда с много усилия и търпение, но осигурява пълноценен живот във враждебната градска среда. Как да помогнем на незрящ при придвижването му в градска среда, как да разбираме знаците, които той отправя с бастуна си, как да третираме кучетата-водачи на публични места и в градския транспорт бяха част от уменията, които разви открития урок в учениците от 38 ОУ „Васил Априлов”.

Очаква се дейностите по проекта да обхванат и най-малките възпитаници на училището от 1-ви до 3-ти клас. Те ще бъдат посетени в класните стаи от представители на двете неправителствени организации и също ще имат възможност да се докоснат до света на хората със сетивни увреждания, в който препятствията се преодоляват по-лесно с разбиране и подкрепа.

В рамките на проект „Сподели грижа, осмели се да покажеш себе си” се планира реализиране на психологически тренинги с по-големите ученици, които под формата на казуси и ролеви игри ще развиват умения за солидарност и приемане на различието, както и отбелязване на Международния ден за солидарност на 20 декември.
 

Проект "Искам, знам и мога да помагам"

В 38. ОУ бе реализиран проект "Искам , знам и мога да помагам". Той се осъществи в рамките на програма "Партньори за социална промяна" на Българския Младежки Червен Кръст, финансирана от фондация "ВЕЛУКС".

Проектът се реализира от ученици в 5-7 клас на 38. ОУ - приятели на БМЧК - и от доброволци на БМЧК - София от първи и четвърти териториален център.

Ръководител на проекта беше г-жа Диана Колева - преподавател в 38. ОУ, а координатор - Анна Дамянлиева, член на ДЕРБАК - София, доброволец на БМЧК.

Целта на проекта беше да се запознаят децата от трети клас в училището по атрактивен, нестандартен начин с правилното поведение и реакции при пожар и земетресение, да се научат как се оказва първа помощ при различни наранявания и какви са правилата за безопасност около и във водни басейни (охраняеми и неохраняеми).

Учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, които са членове на отборите за различни състезания в тези области, заедно с доброволци на БМЧК, направиха арт-демонстрации по трите модула в четирите трети класа в училището. Беше изработена брошура с правила и диск с презентации и снимки. След проведена анкета от всеки клас бе излъчен отбор от 4-ма състезатели, който показа научените умения на състезанието "Аз съм подготвен".

Отзивите за резултатите от проекта от анкетираните родители и учители, както и от ръководството на училището, бяха изключително позитивни.

Моделът, който бе разработен в училище по този проект, би могъл да се адаптира към програма за работа и в други училища и да се създаде устойчивост при запознаване на най-малките с реакциите при различини природни бедствия, а също и да се дадат знания как може да се оказва помощ и как да се реагира край откритите водни площи.

 
 


История на изкуството в училище


През учебната 2014/2015г. учениците от трети клас работят по проект "История на изкуството в училище". Проектът има за цел да въведе децата по забавен и интересен начин във вълшебния свят на изкуството.

 ЧЕТИ С МЕН!

Здравейте, приятели на книгите!

В подкрепа на кампанията на МОН "Чети с мен!" за поощряване на детското четене, с любезното съдействие на Столична библиотека и нейния директор госпожа Юлия Цинзова, по покана на ръководството, учителския колектив и библиотеката на нашето училище, в продължение на два месеца бяха организирани и провеждани презентации-беседи с учениците от среден курс (5,6,7.клас). Ръководител на проекта е Марчела Борисова от Столична библиотека с екип: Здравка, Таня, Нели, Роси, Велислава, Ирина, Светла и стажантката Камелия.

Благодарим на всички участници за усилията, сърдечността и споделената отговорност! Ще продължим своите срещи по пътя към четенето и разбирането през втория учебен срок и с малките ученици - 1,2,3,4.клас :)

ЧЕТИ С МЕН!

Още една отворена книга..

Още една протегната ръка..

Още една стъпка към доверието и приятелството...

Още малко радост от очакването и надеждата...

Още мъничко обич.....

Мъничко тревога...

И специалното усещане за истинско общуване, в което всеки се е почувствал докоснат по своему.. 

На снимките ще видите Марчела, Здравка и Камелия с ученици от 6г клас с класен ръководител госпожа Екатерина Софрониева, които всеки вторник вечер съдействаха за посрещането на гостите от библиотеката с добро поведение, отзивчивост и дружелюбност.

"Здравей!!!" ти казват Калина, Сияна, Маргарита, Изабел, Бояна, Паула, Елена, Антоанета, Невена, Мериан, Пресиян, Александър, Златомир, Влади, Йоан и Матей.

Бъди просто ти! Разгърни любима книга и я сподели с приятели! Вземи цветен маркер и изпрати своето послание към другите с думи, рисунка и усмивка! :) Нека това бъде нашата книга..


ЧЕТИ С МЕН!

 

 

 

 

 Зелена лаборатория в училищния двор

Представяне -  изтеглете в .pdf формат

За сдружението "Див Рошков" -  изтеглете в .pdf формат

Постер - изтеглете в .pdf формат

 

 

Важна информация

НАЦИОНАЛНО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ 2018/2019г.

IV КЛАС

БЕЛ - 09.05.2019г.

Математика - 10.05.2019г.

Човекът и обществото - 14.05.2019г.

Човекът и природата - 16.05.2019г.

 

 

VII КЛАС

БЕЛ - 17.06.2019г.

Математика - 19.06.2019г.

Чужд език (по желание на ученика) 21.06.2019г.